Asijské zeleninové curry s kokosovým mlékem
⏱️40 min 🪙do 80Kč
Na dvě porce budeme potřebovat
-
Půlku kedlubny
-
Menší cuketu
-
Menší batát
-
Mrkev
-
Řapíkatý celer (2 stonky)
-
Cherry rajčata (6-8ks)
-
Jarní cibulku
-
Čerstvé čili papričky (2ks)
-
3 stroužky česneku
-
2 šalotky
-
2cm zázvoru
-
Kešu ořechy
-
Arašídy
-
250ml kokosového mléka v plechovce
-
Voda na podlití
-
3 lžičky kořeni GARAM MASALA
-
2 lžičky kurkumy
-
1 lžička zázvoru
-
2 lžíce kokosového oleje
Jak na to
Šalotku, česnek, zázvor a čili s troškou vody rozmixujeme ponorným mixérem na Curry pastu → na kokosovém oleji orestujeme připravenou pastu (cca 4 minuty) potom přidáme směs suchého kořeni a necháme rozvonět → veškerou zeleninu nakrájíme na stejné kousky → postupně přidáme tvrdší zeleninu (kedlubna, mrkev, batát) → lehce podlijeme vodou a dusíme cca 10 minut → pak přidáme zbytek zeleniny (cuketu, řapíkatý celer a rajčata) → zalijeme kokosovým mlékem a dusíme ještě 15 minut nakonec přidáme ořechy.
Garam masala: znamená v překladu "horké koření". Vychází to z principu ajurvédské medicíny, kdy je jednotlivým kořením připisovány různé účinky na ogranismus. Například máta organizmus ochlazuje a zázvor ohřívá. A podle tohoto principu je složená i směs garam masala, kde skořice, hřebíček a muškátový ořech má tělo zahřát.
Autor receptu
Lukáš Zikmund @sakuldnumkiz