U nákupu od 2000 Kč DOPRAVA ZDARMA

Asijské zeleninové curry s kokosovým mlékem

⏱️40 min          🪙do 80Kč

 

Na dvě porce budeme potřebovat

  1. Půlku kedlubny
  2. Menší cuketu
  3. Menší batát
  4. Mrkev
  5. Řapíkatý celer (2 stonky)
  6. Cherry rajčata (6-8ks)
  7. Jarní cibulku
  8. Čerstvé čili papričky (2ks)
  9. 3 stroužky česneku
  10. 2 šalotky
  11. 2cm zázvoru
  12. Kešu ořechy
  13. Arašídy
  14. 250ml kokosového mléka v plechovce
  15. Voda na podlití
  16. 3 lžičky kořeni GARAM MASALA
  17. 2 lžičky kurkumy
  18. 1 lžička zázvoru
  19. 2 lžíce kokosového oleje

 

Jak na to

Šalotku, česnek, zázvor a čili s troškou vody rozmixujeme ponorným mixérem na Curry pastu → na kokosovém oleji orestujeme připravenou pastu (cca 4 minuty) potom přidáme směs suchého kořeni a necháme rozvonět → veškerou zeleninu nakrájíme na stejné kousky → postupně přidáme tvrdší zeleninu (kedlubna, mrkev, batát) → lehce podlijeme vodou a dusíme cca 10 minut → pak přidáme zbytek zeleniny (cuketu, řapíkatý celer a rajčata) → zalijeme kokosovým mlékem a dusíme ještě 15 minut nakonec přidáme ořechy.

 

Garam masala: znamená v překladu "horké koření". Vychází to z principu ajurvédské medicíny, kdy je jednotlivým kořením připisovány různé účinky na ogranismus. Například máta organizmus ochlazuje a zázvor ohřívá. A podle tohoto principu je složená i směs garam masala, kde skořice, hřebíček a muškátový ořech má tělo zahřát.

Autor receptu

Lukáš Zikmund @sakuldnumkiz