U nákupu od 2000 Kč DOPRAVA ZDARMA

Plněná cuketa s mletým masem a rajčaty, zapečena sýrem Gran Moravia

⏱️90 min          🪙do 130 Kč

 

Na dvě porce budeme potřebovat

  1. 2 cukety (čím menší tím lepší)
  2. 300g mletého hovězího masa
  3. Plechovka krájených rajčat
  4. 150g cherry rajčat
  5. 1 mrkev
  6. 2 stonky řapíkatého celeru
  7. Tymián
  8. 2 šalotky
  9. 3 stroužky česneku
  10. Sůl, pepř
  11. Olivový olej
  12. Sýr Gran Moravia

 

Jak na to

Hovězí ragú: šalotky, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na jemno → na olivový olej dáme šalotky a necháme zesklovatět → přidáme mrkev a řapíkatý celer a restujeme 10 minut → potom do pánve dáme maso, osolíme, opepříme, přidáme tymián a restujeme dalších 10 minut → směs zalijeme plechovkou krájených rajčat a přidáme plechovku vody → necháme dusit 60 minut (popřípadě podlijeme vodou) → přidáme prolisovaný česnek a 100g pokrájených cherry rajčat → podle chuti směs dosolíme a krátce provaříme.

Cukety podélně rozřízneme, vydlabeme a nasolíme → necháme tzv. vyplakat alespoň 30 minut → přebytečnou vodu vylijeme a cukety osušíme papírovou utěrkou → naplníme hovězím ragú a dáme do rozehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 30-40 minut → na posledních 10 minut pečení cukety posypeme strouhaným sýrem a zbytkem cherry rajčat.
 
Gran Moravia: Parmazán či parmezán (v našem případě italský sýr Gran Moravia vyráběný v ČR) jsou počeštělé názvy pro italský sýr Parmigiano Reggiano. Podle přísných pravidel se vyrábí už přes 200 let a má chráněnou značku. Obecně platí, že parmazán musí zrát 1 až 3 roky, sýr střední kvality pak zraje obvykle 2 roky. Ty nejkvalitnější nejvyzrálejší a současně nejvýraznější bochníky sýra zrají i 3 a více let, což se projeví jak na chuti, tak na ceně.
 

Autor receptu

Lukáš Zikmund @sakuldnumkiz