Plněná cuketa s mletým masem a rajčaty, zapečena sýrem Gran Moravia
⏱️90 min 🪙do 130 Kč
Na dvě porce budeme potřebovat
- 2 cukety (čím menší tím lepší)
- 300g mletého hovězího masa
- Plechovka krájených rajčat
- 150g cherry rajčat
- 1 mrkev
- 2 stonky řapíkatého celeru
- Tymián
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- Sůl, pepř
- Olivový olej
- Sýr Gran Moravia
Jak na to
Hovězí ragú: šalotky, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na jemno → na olivový olej dáme šalotky a necháme zesklovatět → přidáme mrkev a řapíkatý celer a restujeme 10 minut → potom do pánve dáme maso, osolíme, opepříme, přidáme tymián a restujeme dalších 10 minut → směs zalijeme plechovkou krájených rajčat a přidáme plechovku vody → necháme dusit 60 minut (popřípadě podlijeme vodou) → přidáme prolisovaný česnek a 100g pokrájených cherry rajčat → podle chuti směs dosolíme a krátce provaříme.
Cukety podélně rozřízneme, vydlabeme a nasolíme → necháme tzv. vyplakat alespoň 30 minut → přebytečnou vodu vylijeme a cukety osušíme papírovou utěrkou → naplníme hovězím ragú a dáme do rozehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 30-40 minut → na posledních 10 minut pečení cukety posypeme strouhaným sýrem a zbytkem cherry rajčat.Gran Moravia: Parmazán či parmezán (v našem případě italský sýr Gran Moravia vyráběný v ČR) jsou počeštělé názvy pro italský sýr Parmigiano Reggiano. Podle přísných pravidel se vyrábí už přes 200 let a má chráněnou značku. Obecně platí, že parmazán musí zrát 1 až 3 roky, sýr střední kvality pak zraje obvykle 2 roky. Ty nejkvalitnější nejvyzrálejší a současně nejvýraznější bochníky sýra zrají i 3 a více let, což se projeví jak na chuti, tak na ceně.