Asijské zeleninové curry s kokosovým mlékem

10.06.2021

40 min

do 80Kč

Autor receptu

Lukáš Zikmund @sakuldnumkiz

Na dvě porce budeme potřebovat

  1. Půlku kedlubny

  2. Menší cuketu

  3. Menší batát

  4. Mrkev

  5. Řapíkatý celer (2 stonky)

  6. Cherry rajčata (6-8ks)

  7. Jarní cibulku

  8. Čerstvé čili papričky (2ks)

  9. 3 stroužky česneku

  10. 2 šalotky

  11. 2cm zázvoru

  12. Kešu ořechy

  13. Arašídy

  14. 250ml kokosového mléka v plechovce

  15. Voda na podlití

  16. 3 lžičky kořeni GARAM MASALA

  17. 2 lžičky kurkumy

  18. 1 lžička zázvoru

  19. 2 lžíce kokosového oleje

Jak na to

Šalotku, česnek, zázvor a čili s troškou vody rozmixujeme ponorným mixérem na Curry pastu → na kokosovém oleji orestujeme připravenou pastu (cca 4 minuty) potom přidáme směs suchého kořeni a necháme rozvonět → veškerou zeleninu nakrájíme na stejné kousky → postupně přidáme tvrdší zeleninu (kedlubna, mrkev, batát) → lehce podlijeme vodou a dusíme cca 10 minut pak přidáme zbytek zeleniny (cuketu, řapíkatý celer a rajčata) zalijeme kokosovým mlékem a dusíme ještě 15 minut nakonec přidáme ořechy.

Garam masala: znamená v překladu "horké koření". Vychází to z principu ajurvédské medicíny, kdy je jednotlivým kořením připisovány různé účinky na ogranizmus. Například máta organizmus ochlazuje a zázvor ohřívá. A podle tohoto principu je složená i směs garam masala, kde skořice, hřebíček a muškátový ořech má tělo zahřát.

Další recepty