BUTTER chicken
Na čtyři porce budeme potřebovat
- 400g kuřecích prsou
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 konzerva drcených rajčat (400ml)
- 3 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 200ml smetany
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička mletého koriandru
- 3 lžičky garam masaly
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 lžička římského kmínu
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžička čili
- Sůl
- Příloha 1 plechovka cizrny (používám bonduel vařenou v páře) nebo rýže
- Čerstvý koriandr
Jak na to
Nakrájená kuřecí prsa smícháme s nadrceným česnekem (2 stroužky), citrónovou šťávou, jogurtem, 1 lžičkou garam masaly, skořicí, kurkumou → v této marinádě necháme odpočinout, nejlépe přes noc.
Na oleji pomalu restujeme cibuli do zlatova → potom přidáme zbylé stroužky česneku a zbylé kořeni a necháme rozvonět (2 minuty) → zalijeme drcenými rajčaty, smetanou a necháme 5 minut vařit → hotovou omáčku rozmixujeme ponorným mixérem → vrátíme na plotnu a přidáme marinované kuře → osolíme → vaříme 25 minut na mírném ohni (pomalu táhneme) do změknuti masa → ná závěr vmícháme máslo.
Podáváme s rýží nebo vařenou cizrnou → ozdobíme koriandrem.
Koriandr: je specifická bylinka. Jedni ho milují, druzí ho nenávidí. Koriandr byl znám už ve starověkém světě, byl součástí kořeněných vín a léčivých přípravků, taktéž byl jednou z ingrediencí nápojů lásky. Toto koření je součástí oblíbeného kari koření a používá se hlavně v asijské, jihoamerické a mexické kuchyni.